Details page

Herdla


NRK (c)

 

I islandske ættesagaer er det skriftlige beretninger om Herdla helt tilbake til år 935. Flere småkonger har bodd på Herdla gård fram til Harald Hårfagre overtok rundt år 900. I dag er Herdla gård en av de største i Hordaland.
 
Herdla er ei øy på nordspissen av Askøy kommune i Hordaland ca 3 mil nordvest for Bergen. Øya har veiforbindelse via Askøybroa og Herdlebroa. Herdla er det rikeste fugleområdet i Hordaland med 224 registrerte fuglearter frem til 2003. Det særpregede og produktive sjø- og våtmarksområdet på Herdla førte til at et område på 3,1 kvadratkilometer ble fredet i 1985, og er en del av det 1,3 kvadratkilometer store naturreservatet som omfatter Herdlevalen og strendene rundt. Naturreservatet er med på å gjøre Herdla til et viktig reisemål.
 
Under siste krig anla tyskerne millitær flyplass på Herdla, og alle de fastboende på øya måtte flytte. Det var i etterkrigsårene planer om å legge hovedflyplassen for Bergen til Herdla. I dag er det bare rester av hangarer og den gamle flystripa. 
 
Herdla kirke har opprinnelse tilbake til 1100 tallet. Under 2. verdenskrig ble kirken brukt til lager og stall, og tyskerne rev spiret og bygde flatt tak. I 2008 ble en kopi av det opprinnelige tårnet satt på plass.
 
Hjeltefjorden på vestsiden av Herdla er et populært sted for vindsurfing - kiting. Slutten av innslaget viser bilder fra denne vannsporten.

KLIKK PÅ BILDET FOR Å SPILLE AV FILMEN