NRK (c)
Klippfiskproduksjon vart ei næring i Noreg på 1700-tallet, i fiskeværet Grip (tettsted på Nordmøre), og Kristiansund skulle bli klippfiskbyen som dominerte denne industrien framfor alle andre i 200 år. Det er mest torsk som blir nytta til klippfisk. Torsken blir skoren langs ryggbeinet og bretta ut, leggast flatt og tørkast. Før blei fisken tørka ute på svabergene. No gjerast det innomhus. Klippfisk blir tilsett mye salt, i motsetnad til tørrfisk. Klippfisk er viktig i norsk fiskeeksport. Spania og Portugal er dei største marknadene, men også Brasil er ein god kunde. Norsk klippfisk er ettertrakta til den internasjonalt kjente fiskeretten bacalao. I Kristiansund ligg Norsk klippfiskmuseum, i Milnbrygga, som du ser i denne reportasjen.
KLIKK PÅ BILDET FOR Å SPILLE AV FILMEN
Publisert av: Lindesnes fyrmuseumSist endret: 2018-11-16