Details page

Norsk Maritimt Museum - Bruksbåten, det levde livet


Foto: Truls A. Antonsen

Norsk Maritimt Museum har produsert en serie filmer om forskjellige norske båttyper. I denne, første filmen gir professor emeritus Arne Emil Christensen et overblikk over de ulike båttypene. Et sentralt spørsmål innen norsk trebåtbygging er: Hvorfor er båttypene langs norskekysten så ulike? I filmen diskuterer Christensen dette, og presenterer sin egen teori. Og han forklarer hvorfor alle tilsynelatende mener at båten fra akkurat deres distrikt er teknisk overlegen alle andre båter.Bruksbåten, det levde livet

Videokvalitet 
Høy
Mobiltilpasset

Nordlandsbåten

Videokvalitet 
Høy
Mobiltilpasset

Bruksbåten, det levde livet: Nordlandsbåten. Nordlandsbåten har en karakteristisk, høy stevn og er et ikon langs kysten. I denne filmen presenterer professor emeritus Arne Emil Christensen denne båttypen. Han forteller om utviklingen av båten og hvordan den har blitt brukt. Dessuten tar båteier og båtbruker Rolf Iver Hagemoen oss med på rotur i sin nordlandsbåt fra 1920-årene. Filmen er en av en serie filmer Norsk Maritimt Museum har produsert om forskjellige regionale båttyper.


Oselveren

Videokvalitet 
Høy
Mobiltilpasset

Bruksbåten, det levde livet: Oselveren. Oselvere er hurtige, lette og elastiske. Opprinnelig ble de brukt som fiskebåter. I dag brukes de raske båtene til fritid og regattaer. I filmen deler Lise Brustad sin glede og spenning over å ro og seile sin oselver. Professor emeritus Arne Emil Christensen forteller om båttypen, og forteller at den er utviklet i samspillet mellom båtbygger og brukerne av båten. Oselveren blir tradisjonelt bygget med bare tre, brede bord. Det midterste bordet er så bredt at dagens båtbyggere kan ha problemer med å skaffe store nok furutrær til materialer. Filmen er en av en serie filmer Norsk Maritimt Museum har produsert om forskjellige regionale båttyper.


Sunnmørsbåten

Videokvalitet 
Høy
Mobiltilpasset

Bruksbåten, det levde livet: Sunnmørsbåten. «Langs vestlandskysten skifter båttypene som perler på en snor», forteller professor emeritus Arne Emil Christensen. I denne filmen presenterer han sunnmørsbåten, som endret seg mye i løpet av 1800-tallet. Båten er robust og bygget for fiske langt til havs. Bjørn Erik Tandberg forteller om hvordan han reddet sin sunnmørsbåt fra en skjebne som sandkasse i en hage. Filmen er en av en serie filmer Norsk Maritimt Museum har produsert om forskjellige regionale båttyper.


Sørlandssjekta

Videokvalitet 
Høy
Mobiltilpasset

Bruksbåten, det levde livet: Sørlandssjekta. «Er du stressa og sliten? Med en halvtimes hard roing har du glemt det», forteller Per Jæger. Han har en sørlandssjekte fra Brekkestø, som representerer den østnorske båtbyggertradisjonen. Professor emeritus Arne Emil Christensen beskriver de østnorske båtene som rundere og mer trauste enn de vest- og nordnorske. De har flere og smalere bordganger. Denne båttypen finner man fra Lindesnes til svenskegrensen, selv om den har ulike navn ulike steder. Filmen er en av en serie filmer Norsk Maritimt Museum har produsert om forskjellige regionale båttyper.