Details page

Båly fiskerihavn


Foto: Jan-Robert Jore
Den nye fiskerihavna på Båly ble anlagt i 2007 i forbindelse med byggingen av Spangereidkanalen. Et kraftig moloanlegg beskytter havna mot storhavet utenfor. Det har vært mange fiskerihavner rundt Lindesnes som ble anlagt i den statlige storsatsingen på fiskerihavner rundt år 1900. Åvik, Ramsland, Goksem, Lillehavn, Stusvik, Korshavn og Selør. For mange av disse stedene var fiskerihavnsatsinga starten på en storhetstid med eget fiskemottak og flere fiskeforedlingsbedrifter. Også på Båly ble det anlagt en egen fiskerihavn  i denne perioden, litt øst for den nye fiskerihavna. Felles for alle disse fiskerihavnene er at fiskemottakene nå er lagt ned og flere av havnene er i dag viktige senter for turistnæringen. Den nye fiskerihavna på Båly går i stikk motsatt retning. Ikke bare er den ei god og moderne havn, men et helt nytt fiskemottak er også etablert. Bålyfisk AS tar imot fangst fra lokale og langveisfarende fiskere og sørger for at fisken når de stor markedene i Belgia, Frankrike, Spania og Italia i tillegg til det norske innenlandsmarkedet. "Jentan på Båly" driver egen fiskebutikk og cateringselskap på Båly.


Smaken av Sydspissen

Videokvalitet 
Høy
Mobiltilpasset
"Smaken av Sydspissen" - et samarbeid mellom Jentan på Båly, Lindesnes Brygghus, Lindesnes Havhotell og spisestedet "Fyrgryta" på Lindesnes fyr

Fiskere fra Lindesnes

Videokvalitet 
Høy
Mobiltilpasset
På garnfiske i Nordsjøen ombord i "Nesejenta". Sammen med August Fjeldskår og fem andre fiskere fra Lindesnes.

Lindesnes havhotell


Foto: Jan-Robert Jore
Lindesnes Havhotell ligger mellom den gamle og den nye fiskerihavna på Båly. Hotellet er kjent for sin eminente sjømatmeny.

Fiskemottak og fiskebutikk


Foto: Jan-Robert Jore
Bålyfisk AS har etablert det nye fiskemottaket som tar seg av videresalg av fisken til markeder i hele verden. "Jentan på Båly" driver fiskebutikken og leverer også de lekreste ferdige retter til selskaper og samarbeidspartnere som spisestedet "Fyrgryta" ved Lindesnes fyr.

Den gamle fiskerihavna på Båly


Foto: Lindesnes fyr
Navnet Båly er en forkortelse av "Båløy", et navn som tyder på at det fra gammelt av har vært en lokal havnevede her. De første arbeidene med å etablere en fiskerihavn på Båly ble startet i 1876 etter anmodning fra overlosen. Den vesle havna på østsida av Båløy var viktig for de lokale fiskerne og for tettstedet Spangereid. De første arbeidene var hovedsakelig utdypingsarbeider, men i 1901- 1903 ble det også anlagt molo og dampskipsbrygge i området. Den nye fiskerihavna og moloanlegget på vestsida av Båløy, ble bygget samtidig med Spangereidkanalen og innviet i 2007.